sabinalin

Träffa kramgoa barn och fotbollsmatch

Kategori: Fältstudier i Kapstaden 2013

Igår hade vi första dagen på vårt projekt på the childrens home, det är ett hem för placerade barn upp till 18 år som inte kan bo hemma av någon anledning, tex missbruk. Dock blev det lite fel i planeringen igår, då det var sagt att vi skulle komma på förmiddagen, men rektorn väntade oss inte förns på eftermiddagen, så det blev väldigt mycket improvisering. Så vi fick åka bil fram och tillbaka, en kille (Christoph) visade oss till ett köpcenter och runt i det området, samt i området runt hemmet, dock fick vi gå i regnet så vi var kalla, blöta och hungriga (då dagen även blev längre än väntat och vi inte hade med oss lunch) medan vi satt och väntade in barnen som skulle komma runt 12.30. Dock kom inga barn förns runt 14-tiden och då gick vår skjuts hem. Resten av dagen låg vi i sängen och försökte få värmen i oss. Vi fick testa en så kallas "Gatsby" som Christoph beställde åt oss. En jäkligt stor macka med strips och korv i, ingen hit för mina smaklökar dock. Inte ens när jag var hungrig. 
 
Idag var besöket på projektet så mycket bättre. Det började med att vi träffade rektorn och han och Christoph körde runt oss i området och visade olika skolor som barnen på hemmet går på, samt fick vi besöka två skolor som vi kommer att vara på. De körde oss också till ett slumområde där han sa åt oss att vi inte fick gå i, inte ens på dagen. Det är så sjuka skillnader här, direkt när slumområdet slutar så börjar ett område med finare hus, det är såna kontraster och allt ligger så nära varandra. Runt hörnet kan det vara skjul som folk bor i!
 
De pekade också på en skola där han berättade om en händelse på 70 talet(?), då poliser körde förbi skolan och tre poliser gömde sig i en slags låda och sen sköt 6 barn på skolgården, det kallades för något som jag inte kommer ihåg nu, men det var typ trojainspirerat och det var början på Apartheid.
 
Efter den rajden runt fick vi åka tillbaka till första skolan som vi besökte, Belthorn primary school, det är en låg/mellanstadieskola med klasser upp till 7an. Där kommer vi att spendera mest tid, vi blev visade runt i de olika klasserna och på skolan och sen blev vi tilldelad en klass som vi ska vara i och vara som ett stöd för barnen och läraren. Det är i princip det vi ska göra varje dag på projektet.
 
Efter skoltid åkte vi tillbaka till hemmet för att träffa just de barn som bor där, vi lekte lite med dom, de flesta är inte särskilt blyga av sig och himla kramgoa. Redan när vi kom till skolan på morgonen sprang det fram barn som vill kramas. De var himla nyfikna också, när vi gick förbi klassrummen kikade de ut, eller kikade inte i klassrummen som vi var i. Barnen som var i klassrummen såg ibland helt chokade ut. Gapade, pekade och höll händerna för munnen. Men de ska visst vara vana med volontärer redan!
 
Vi ska också stanna kvar på hemmet för att hjälpa med läxorna som de gör mellan 16-17, vilket jag börjar med imorgon, var kvar en liten stund ibörjan idag och det verkade som en mysig stund!
 
 
Efter projektet åkte vi in till stan för att besöka Green point stadium där Ajax Capetown - Orlando Pirates spelade fotbollsmatch, himla kul att bara få se arenan, men också att få se den där matchen, som jag fattade det är Orlando ett lag byggt på killar från kåkstäderna, och Ajax då ett blandat lag från Kapstaden. Folket var som galna i publiken, så kul att se. Vuvuzuelor överallt!
Matchen slutade 2-2, spännande slut!
 
Sovdags för oss ungdomar. Upp till skolan imorgon!
Tjing!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: